Víno, které nejen dobře chutná, ale má i svoji historii

Existuje skutečně mnoho různých druhů vín a rovněž i značek. Vybrat si můžete jak z naší země, tak i z okolních států. Prvenství ze zahraničních vín zaujímá Portugalsko a Francie. Je ale pravdou, že i ostatní státy mohou být dostatečně pyšné na svoji nabídku. Pro milovníky vína to znamená jediné, pokochat se jinou chutí, vůní a možná si vyslechnout nový příběh.

Víno, které musíte alespoň jednou ochutnat

Když znáte alespoň trochu historii vína, které pijete, potom se vám stává bližší a možná máte touhu poznat ještě více další a další zpracované unikáty. Pravdou je, že právě taková jsou portugalská vína a bezpochyby je stále co nového objevovat. Za jejich vznikem stejně z části stojí i francouzské víno nebo spíše úplně přesně Britové. Že to zní zamotaně? To je pravda, ale není to tak složité. Francouzské víno si velmi oblíbili Britové, ale těžko by došlo ke spolupráci, když se jednalo o dvě proti sobě bojující mocnosti. Naštěstí tu bylo Portugalsko, které mohlo Francii zastoupit. Jen museli propracovat trochu více technologii, aby neztratili tak velkého zákazníka. To se jim povedlo, a tak vzniklo první portské víno. Nicméně Francie vína stále vyváží do celého světa, tudíž ani zde kvalita lahodného moku neklesla, ale naopak je dokonalejší.

Špatná informace

Pokud se vrátíme zpět do Portugalska a k portskému vínu, tak zde vzniká pár mylných mýtů. To samozřejmě může ovlivnit nové zákazníky od toho, aby portské vůbec vyzkoušeli.

  • Víno je vhodné jen jako aperitiv.
  • Tohle si můžete dát jen po dobré večeři jako digestiv.
  • Portské víno pijí jen staří lidé, to není nic pro mladé.
  • Je sice hodně druhů, ale hodí se jen pro zimní období, kdy díky přidanému alkoholu pěkně prohřeje.
  • Existuje jen červené a to nemusím.
  • A mnohá další tvrzení velmi podobná těmto.

Naštěstí všechno je úplně jinak a nejlepší je víno si sami ochutnat. Je pravdou, že se portská vína řadí do dolihovaných vín rovněž označovaných jako dezertní. To ovšem nic nemění na tom, že existuje hodně druhů a rozhodně je z čeho vybírat.

Speciality, které nezklamou

Vinho Verde je oblast která produkuje mladé víno, které by se dalo přeložit jako zelené víno. Zatímco některé druhy portského se nechávají zrát dlouhou řadu let, tady se v srpnu sklízí a v březnu již popíjí. Prodej vína už mnohdy probíhá v únoru a na výběr je opět jeho několik variant, které dokážou překvapit.

Exit mobile version