Výskyt pohlavních nemocí mohou lékaři snížit o třetinu. Stačí více radit

Lékaři by měli znát rizikové skupiny.

Míra sexuálně přenosných onemocnění, jako jsou například HIV, herpes, lidský papillomavirus známý jako HPV, chlamydie, syfilis či urogenitální Trichomonóza, lze významně snížit, pokud by se rizikovým skupinám poskytovalo poradenství a informace i na běžných prohlídkách u lékařů.

Za ohrožených se považují zejména sexuálně aktivní adolescenti a také dospělí, kteří se nevyhýbají rizikovému sexuálnímu chování, mají nebo měli pohlavní onemocnění v posledním roce, nepoužívají kondomy, případně mají více sexuálních partnerů.

Vyplývá to z doporučení, která v časopise JAMA Network v srpnu zveřejnila Americká pracovní skupina pro preventivní služby (USPSTF). Tu tvoří nezávislý panel expertů a odbornic.

Ti upozorňují zejména na to, že ročně se v USA vyskytne okolo 20 milionů případů pohlavních chorob, přičemž zhruba polovina z nich připadá na mladé lidi od 15 do 24 let.

Ačkoli autoři pracovali zejména s údaji platnými pro americkou populaci, pohlavní onemocnění jsou podle Slovenské odborníků problémem iv našich končinách.

Jak uvádí profesorka dermatovenerologie Danka Švecová v odborném lékařském časopise Via Practica, za poslední dvě dekády se na Slovensku například zvýšil výskyt kapavky a syfilis. „Edukace obyvatelstva, zejména mladých lidí, kteří jsou nejvíce ohroženou skupinou obyvatelstva, je vysoce aktuální a vyžaduje pozornost odpovědných institucí,“ píše Švecová.

proaktivní lékaři

„Poradenství skutečně může potenciálně snížit míru sexuálně přenosných nemocí až o třetinu. To číslo je úžasné, „říká gynekologické a porodnické Melissa Simonová, jedna z členek expertního panelu, pro NBC.

Toto zjištění vyplynulo z analýzy devatenácti studií, které zkoumaly přímý zásah lékařů při rizikových skupinách lidí. Když je poučovali o sexuální rizikovém chování a zdůrazňovali důležitost prevence, snížila se později míra pohlavních chorob o 30 procent.

Panel doporučuje, aby se do tématu více zapojovali kliničtí lékaři primární péče, tedy obvykle praktičtí lékaři a gynekologové.

Exit mobile version